Ny hobby: Biljard

For noen måneder siden, fikk jeg klager på at jeg ikke hadde noen hobby. «Enten så jobber du, eller så drekker du», var altså beskjeden. Det var på tide å skaffe seg en hobby.

Det mest nærliggende da, var da å ta opp en gammel hobby jeg hadde tidligere for mange år siden. Biljard! Jeg gikk straks (bokstavelig talt, dagen derpå) til innkjøp av en biljardkø (se bildet av min McDermott-kø til høyre) og meldte meg inn i en biljardklubb. Det var ikke snakk om at jeg skulle prøve litt først, for å se om jeg fortsatt hadde gnisten med køen i hånda på den grønne duken.

På lik linje med en mann i 40 og 50-årene i overgangsalderen, gikk jeg bokstavelig talt «All in». En ting skal være klinkende klart. Biljard, er ikke bare en hobby. Biljard er toppidrett! Sport altså. Og som nesten all annen type idrett, kreves det bra utstyr, for å kunne oppnå mål og progresjon under trening.

Som en venn av meg sa:
Måtte jo være biljard som skulle bli din nye hobby. En av de få idrettene som du faktisk kan trene og drikke øl, samtidig.. Han har jo forsåvidt rett i det.

Men du skal ikke få i deg mange øl, før du begynner å spille skikkelig dårlig. Jeg tror uansett hvor god du er i biljard, handler det om å ha korrekt fokus og god konsentrasjon. Mister du denne, kan gjerne den beste, bomme grovt ute på bordet.

Biljardregler

Mitt favorittspill er 9-ball (nine-ball).
Folk flest kjenner til spillet 8-ball (eight-ball eller blackball om man vil).

Det rare med 8-ball, er at det finnes en del personer der ute som har plukket opp de rareste reglene for dette spillet. Bastant og hardnakket kan de krangle i timesvis over idiotiske regler, som rett og slett er feil. Tror ikke det finnes så veldig mange andre idretter, hvor du finner så brede tolkninger av noen særdeles enkle regler. Derfor har jeg tenkt å kjøre en liten gjennomgang her på bloggen etterhvert. Jeg tenker det er greit å gå igjennom de grunnleggende biljardreglene i første omgang. Altså de reglene som stort sett gjelder for alle former for biljardspill. Da er det enklere å forklare reglene i 8-ball, 9-ball og 10-ball i etterkant.

The Hustler

For de som glad i film, har sikkert en eller annen gang sett «The Hustler» fra 1961 med Paul Newman. Her spilles et spill som heter Straight Pool. Eller 14.1 continuous, som det også kalles. Dette spillet er muligens for viderekommende, men det hadde sikkert vært kult og tatt en gjennomgang av dette også.

Dersom du har noen innspill, er det kult om du legger igjen en kommentar i feltet under.

Snooker

Jeg har tidligere skrevet om Snooker. Av mange grunner, er dette en mye vanskeligere sport, men uten tvil den beste sporten å følge med på tv. Les mer »

Skriv en kommentar
7 kommentarer til “Ny hobby: Biljard”
 1. Svenskefan sier:

  då utmanar jag på biljard på buddys.
  priset: æra!

 2. Eigil Moe sier:

  Ulf: Hva med på bowling1 istedet? Der har de skikkelige bord og alt :-)

 3. Ronny sier:

  Det har de på Buddy også, eller er du redd for å tape??

 4. Svenskefan sier:

  gott eigil. bowling1 då :)

 5. plosiv sier:

  Nå lærte jeg noe nytt – jeg har nok vært av de som finner på regler ettersom jeg er i ferd med å tape. Dette høres ut som en bra hobby!

 6. Wendys sier:

  Jeg suger regelrett i snooker. Etter halvannen time uten å få ned en eneste ball (I'm not kidding!) ga jeg opp, og har ikke spilt det siden. Så jeg tror nok ikke biljard eller snooker er en hobby for meg, haha :)

 7. Ole sier:

  Lykke til med "ny" hobby!

  Har selv spilt i mange år, og er stadig like hektet. :-)
  Min første kø var en Mc Dermott D10 (-90), så en McDermott M29D i (-02). Denne har jeg ennå, men har oppgradert fortykket. Fikk den i går, prøvde den selvfølgelig samme dag som jeg hentet den på postkontoret!!! Fremdeles litt uvant, men det kommer seg vel etter hvert :-))

  Hvordan fungerer din Star Tremor? Er du fornøyd?

  Jeg har spilt mest "de tre store" spillene : 8-ball, 9-ball og 14-1.
  Har nå startet med litt 10-ball, men er litt usikker på reglene. Vet du hvor man finner dem på norsk? De lå ikke på biljardforbundet sine sider.

  Er det noen seriøse ( bra ) plasser å spille på i Drammen ?